Sałatkę jarzynową robię teraz inaczej. Dwa składniki sprawiają, że jest zdrowsza i pyszniejsza

Dodano:
Sałatka jarzynowa z burakami i fasolą Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
To danie z warzyw starcza mi za cały posiłek. Wariację sałatki jarzynowej robię z innymi produktami i winegretem, dzięki czemu jest wyjątkowo treściwa i pełna smaku. Ile jej nie przygotuję, zawsze znika w ekspresowym tempie.

Wszystkie produkty w tym daniu są zdrowe, ale buraki pozostawiają konkurencję w tyle. Zapewniają związki wspomagające pracę naczyń krwionośnych i obniżające ciśnienie, a także odtruwające organizm i przeciwrakowe. Ja cenię je zwłaszcza za właściwości krwiotwórcze. Za sprawą sporej zawartości żelaza i kwasu foliowego pomagają zwalczać anemię i poprawiać wydolność. Gdy łączę je z innymi jarzynami i fasolą, otrzymuję wyjątkowo odżywczą mieszankę.

Jak zrobić sałatkę jarzynową z burakami i fasolą?

Warzywa najpierw gotuję bez obierania tak samo, jak do zwykłej sałatki jarzynowej. Wybieram sztuki o średniej wielkości. Oprócz marchewki i ziemniaków biorę też buraki. Korzystam z jednego garnka, dodając składniki w odpowiedniej kolejności, a na koniec pozostawiam je przez godzinę w wodzie, by „doszły”.

Do warzyw korzeniowych dokładam kiszone ogórki, cebulę i białą fasolę. Choć wolę ugotować ją sama, często korzystam z gotowca ze słoika albo puszki. Osobno przyrządzam sos winegret, który spaja składniki w wyjątkowo smaczną całość.

Solidna porcja tej sałatki z wysoką zawartością błonnika i białkiem roślinnym sprawia, że danie jem często jako lekki i zbilansowany posiłek, po którym zadziwiająco długo nie czuję głodu.

Przepis: Sałatka jarzynowa z burakami i fasolą

Pożywne danie z gotowanych warzyw z białą fasolą i sosem winegret

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 4 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 puszka drobnej białej fasoli
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Na dressing:

  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywWyszoruj warzywa. Włóż buraki do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki, trzymaj na palniku przez 10 minut, po czym wyłącz gaz, przykryj garnek i pozostaw na godzinę.
  2. Szykowanie sosuPołącz olej z octem, miodem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Łączenie składnikówObierz ugotowane jarzyny i pokrój razem z ogórkami na niewielkie kawałki o podobnej wielkości. Posiekaj cebulę i odsącz fasolę, po czym dodaj je do miski. Polej całość sosem, wrzuć posiekaną natkę i wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin lub całą noc, by się przegryzła.

Sałatka z burakami i fasolą inaczej

Danie można przygotować w dużo prostszej wersji z innym sosem. Buraki trzeba ugotować lub upiec, a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodatki to biała fasola i posiekana cebula. Do sosu bierze się natomiast majonez i ocet albo sok z cytryny oraz przyprawy – sól, pieprz i cukier.

Do tej mieszanki można dodać także kiszone lub konserwowe ogórki i ser feta, pokruszony bądź pokrojony w kostki. Pasują tu ponadto ugotowane ziemniaki, pietruszka i seler korzeniowy, jak i ten naciowy na surowo. Można również dodać groszek albo kukurydzę konserwową oraz siekaną natkę i szczypiorek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...